TEACCH

Shape Image One

Eric Schopler tarafından 1966-1972 yılları arasında ABD’de geliştirilen ve yapılandırılmış bir öğretim biçimi olarak bütün dünyada yaygın bir biçimde TEACCH programı kullanılmaktadır. TEACCH’ın hedef aldığı konular taklit, iletişim, algı, motor beceriler, biliş ve sosyal beceri alanlarındaki yetersizliklerdir. TEACCH OSB olan ve her beceri düzeyi ve her yaştan bireyin bağımsızlığını hedefleyen bir programdır.

Bu programın kuramsal çerçevesini gelişimsel, psikolinguistik, davranışsal, ekolojik ve psikoeğitsel kuramlar oluşturmaktadır. Uygulamanın amacı; içinde bulunulan kültürde OSB olan bireylerin birer yetişkin olarak etkili ve rahat bir biçimde uyumlarını sağlamaktadır. Bu uygulamada OSB olan bireylerin tipik davranışlarını ortadan kaldırmak bireyleri normalleştirmek düşünülemez. OSB olan bireylerin kültürün içinde rahat ve etkili bir biçimde topluma uyumlu yaşamaları amaçlanır. Bu amaçlar doğrultusunda, OSB olan bireylerin becerilerinin ve bilgilerinin geliştirilmesi için, bu bireylerin yaşadıkları ortamlar bireylerin sınırlılıkları ve gereksinimlerine uygun hale getirilmektedir.

TEACCH uygulamasını özümseyen uygulamacılar ve araştırmacılar “OSB kültürü” ne önem vermekte ve OSB’nin, tıpkı kültürler gibi iletişim kurma, kendine özgü düşünme, davranış kalıpları ve yaşamı anlamlandırma olduğunu öne sürmektedirler. OSB olan bireyleri Teacch diğer yetersizlik sınıflarından ayıran özellikleri anlamak, etkili bir hizmet vermek için önkoşul becerisi olarak ele alınmaktadır. Teacch yaklaşımına göre OSB den kaynaklanan yetersizlikleri eğitim ortamlarında uygun hale getirilmelidir.

Bireylerin gereksinimlerini karşılamak için sınıflarda özel olarak her bir çalışma için ayrılmış alanlar hazırlanır. Görsel stratejilerden faydalanarak bu alanlar hazırlanır. Görsel stratejilerin yoğun olarak kullanıldığı etkinlik çizelgeleri ile etkinlikler arasında kolay geçiş sağlanır. Bu çizelgeler sınırlı sayıda etkinliğin veya bütün günü programlayacak şekilde hazırlanabilir. Bunlarla OSB olan bireyin ne yapması gerektiğini, etkinliğin süresinin ve sıklığının nasıl olması gerektiği, nerede olması gerektiğini anlayabileceği düşünülmektedir.

Ayrıca görsel stratejiler etkinliğin bitmesi için ne kadar süre kaldığını ve tamamladıktan sonra ne olacağı konusunda bilgi sunmaktadır. İletişim becerilerini geliştirmek için Teacch yaklaşımına dayalı olarak yoğun bir biçimde görsel uyaranlar sunulur. Bu süreçte kullanılan görsel stratejiler ve yapılandırılmış öğretimin problem davranışları azalttığına inanılır. Sosyal etkileşimleri OSB olan bireylerin ilgilerini hedef alınarak yaratmak hedeflenir ve olağan gelişim gösteren bireylerden oluşan sosyal gruplar oluşturulur.

Whatsapp
Hemen Ara